Tungebånd

Stramt tungebånd skal ses i kontekst. Det er ikke en enkeltstående faktor der giver problemer men skal testes i relation til resten af kroppen.

Hvad er et tungebånd?

Tungebåndet er en fascie, dækket af mucosa, som starter i munden under tungen. Herefter hæfter det på undersiden af tungen. Tykkelsen, det præcise tilhæfte og mængden af mucosa væv kan varierer fra person til person. Ligeledes er den funktionelle bevægelse samt den præcise fiberopbygning individuel.

Hvad er et stramt tungebånd?

Det korrekte ord for stramt tungebånd er “Ankyloglossia”, men definationen af hvad det er, er en helt anden snak. For man har endnu ikke en internationalt vedtaget defination af hvad et “stramt tungebånd” egentlig er.
The International Affiliation of Tongue-Tie Professionals (IATP) har defineret det som “et stramt tungebånd er når tungebåndets længde, reducerer tungens funktion”.

For at undersøge om hvorvidt der er tale om et stramt tungebånd, findes der en del forskellige redskaber. Hos SpecHealth har vi valgt at bruge The Hazelbaker Assessment Tool for Lingual Frenulum Function (HATLFF), der har vist at være et godt funktionelt redskab til at kunne definere, om hvorvidt der er tale om et stramt tungebånd eller ej.

Der er ligeledes stor forskel på et strukturelt og funktionelt stramt tungebånd. Et strukturelt stramt tungebånd er noget der skal opereres, hvilket gøres ved en frenotomi, der udføres af øre-næse-hals lægerne.

Et funktionelt stramt tungebånd, er når dit barn oplever de samme symptomer som ved et strukturelt stramt tungebånd dog uden at selve tungebåndet testes stramt.

Hvilke symptomer kan i opleve?

Nogle af de symptomer vi oplever forældrene rapporterer er blandt andet:

·      Kliklyde ved amning

·      Problemer ved amning

·      Kæbespændinger hos barnet

·      Suttevabler

·      Favorit rotation af nakken

·      C-form af dit barn

·      Problemer med at tage på

·      Problemer med at tale eller udtale af forskellige ord

·      Vejrtrækningsproblemer eller restriktiv vejrtrækning

·      Maveproblemer så som luft i maven

·      Problemer med tummy-time

·      Sår på brystet efter amning

Symptomerne er mange og det er derfor altid relevant at undersøge om hvorvidt dit barn har et stramt tungebånd eller ej, hvis du eller dit barn oplever nogle af symptomerne herover.

Hvad kan være årsagen til et funktionelt stramt tungebånd?

Hos SpecHealth ser vi dagligt spædbørn, med mistanke omkring stramt tungebånd. Heldigvis er det sjældent strukturelt stramt og kræver operation. Ofte skyldes det mange andre ting. Selve amme processen er utrolig kompliceret. Det kræver at dit barns nakkemobilitet er stor nok til at kunne dreje hovedet, at brystkassen og ryggen er bevægelighed nok, at muskulaturen omkring halsen og ansigtet er stærk nok og mange andre ting.

Her er en liste af nogle af de kliniske fund vi har fundet hos babyer med mistanke om stramt tungebånd:

·      Favorit rotation af nakken

·      Spændinger i kæben samt musklerne i ansigtet og kæben

·      Mavegener som luft i maven eller forstoppelse

·      Ubalancer omkring bækkenet

·      Barnet er født ved kejsersnit

·      Fødsler der har været kompliceret

·      Skæve kranier

·      Spændinger i muskulaturen omkring tungebenet

·      Motorisk uro

Er et stramt tungebånd noget jeg skal være bekymret for?

Generelt nej. Et stramt tungebånd er ikke farligt og det betyder ikke, at dette er årsagen til nogle af de symptomer du eller dit barn oplever. Der findes mange babyer, børn og endda voksne med et strukturelt tungebånd, der ikke oplever nogle symptomer. Der findes også mange babyer og børn der viser symptomer på et stramt tungebånd, men der under testen ikke har et stramt tungebånd. Det er derfor vigtigt at testen sammenholdes med symptomerne før man kan sige, om dette er relevant at gøre noget ved.

Hvis amningen funger dig og dit barn fungerer fint, så er det næppe relevant om hvorvidt tungebåndet er stramt eller ej. Hvis der er problemer med amningen, så kan det godt betale sig at få en osteopatisk vurdering af din baby og amningen. 

Online Booking

/ Altid åbent

Få hjælp til dine smerter og få livsglæden tilbage

Behandlere med mange års erfaring

Fokus på tryghed og forståelse

Genfinde livskvaliteten

Alle behandlere er aut. osteopater eller studerende

Specialister i din sundhed

Mød vores dygtige
team af behandlere

Specialister i din sundhed

Mød vores dygtige
team af behandlere