Leaky gut og irritabel tyktarm

Leaky gut er en af de mange funktionelle lidelser, der I Danmark bliver kastet ind under paraply-diagnosen “irritabel tyktarm”.

Blue Flower

Hvad er leaky gut?

Leaky gut er en af de mange funktionelle lidelser, der I Danmark bliver kastet ind under paraply-diagnosen “irritabel tyktarm”. Irritabel tyktarm er noget utroligt mange danskere får diagnosticeret dagligt, som I medicinsk termanologi betyder, at du har udefinerbare smerter mave og/eller tarm regionen, men der kan ikke findes nogle tegn på sygdom I enten scanninger eller blodprøver. Leaky gut og irritabel tyktarm (IBS) er ikke det samme, men leaky gut er en “underkategori” af IBS. Når vi taler “funktionelle lidelser” betyder det, at det ikke er en sygdom som vi kender det. Det er ikke én specifik årsag men en kompensation som kroppen skaber, ved at være blevet udsat for specifikke stimuli over en længere periode. Et eksempel på dette er Type 2 diabetis, som I gamle dage blev kaldt for Gammelmands sukkersyge. Mennediabetis form ses ofte hos overvægtige og/eller inaktive. Dette er reversibelt, hvilket betyder at man ved træning, motion og kostomlægning kan komme “ud” af sygdommen igen og derved blive rask. Det samme gælder I mange tilfælde ved irritabel tyktarm og leaky gut.

Så, hvad er leaky gut egentlig?

I vores tarm har vi en enorm stor overfalde af det vi kalder “tarmvæg”, som er bundet sammen af specifikke protiner, som sikrer at det der skal blive inde I tarmen, faktisk bliver der og ikke transporteres ud I vores blodbane. Ved Leaky Gut er denne tarmvæg beskadigt og der er enten små revner eller større huller Itarmvæggen, som gør at tarmens permabilitet er øget og der nu kan komme bakterier og proteiner ud I blodet, som før helst skulle blive inde I tarmen. Dette resulterer I inflammation I mave og tarmregionen, men også mange andre steder I kroppen, da disse proteiner og bakterier nu kan transporteres rundt I kroppen via blodet og lave skade og give smerter andre steder. Leaky gut betyder kort fortalt, at din tarm er “utæt” og der kan transporteres større molekyler ud end normalt.

Hvilke symptomer kan man opleve ved leaky gut?

Symptomerne kan varierer fra person til person, ligeledes kan intensiteten og frekvensen af symptomerne. Nogle oplever det lidt I bølger og andre oplever det konstant. Nedenfor kan du se nogle af de symptomer, som vi ofte oplever hos klienter med leaky gut:

 • Forstoppelse eller diarré, ofte skiftevis

 • Oppustethed

 • Mavesmerter, så som kramper, stikkende og jagende smerter

 • Ubehag eller kvalme ved indtagelse af specifikke fødevarer

 • Smerter I lænden

 • Hovedpine

 • Smerter I ryggen eller brystryggen

 • Dårlig ånde eller “dårlig smag I munden” som ikke kan tages ved tandbørstning

Ovenstående er nogle af de symptomer vi oplever hos folk med leaky gut, men en kombination af disse samt mange andre er ligeledes hyppige. Mange af symptomerne er svære at afklare og kan være udefinerbare I det omfang, at nogle gange kan eksempelvis én fødevarer give problemer og andre dage ikke. Nogle dage er symptomerne voldsomme intense og andre dage slet ikke. Dette kan gøre det enormt svært for mange at navigere i.

Hvordan tester man for leaky gut?

Som tidligere nævnt er leaky gut en funktionel lidelse, så der findes meget få kliniske markører som kan være med til at stille diagnosen. En af disse er testen for proteinet zonulin, som er et protein der findes I høje koncentrationer I afføringen, hvis tarm permabiliteten er forhøjet. Derved kan man indirekte teste for leaky gut. De vigtigste test er forsat dine symptomer og manglende andre kliniske test. Hvis blodprøver, scanninger og eventuelt kamera undersøgelser er normale, men du lider af tidligere nævnte symptomer kan du have leaky gut.

Hvad kan jeg selv gøre?

En individuel plan er altid bedst, så her vil vi komme med nogle af de råd som vi hyppigst ser har god effekt.

 • Undgå gluten, laktose og sukker – 100% I 2 – 3 måneder for at give mave og tarm lidt ro

 • Sørg for at træn og motioner dagligt. Gerne få pulsen op dagligt

 • Undgå alkohol 100% I 2 – 3 måneder

 • Øg dit indtag af grøntsager til 600 – 700g dagligt

 • Reducer dit generelle stress niveau.

 • Eventuel gør brug af yoga, meditation, gåture eller lignende. 

Dertil har flere haft god gavn af at kombinerer ovenstående med osteopatisk behandling samt få udarbejdet en individuel plan.

Er irritabel tyktarm det samme som leaky gut?

Selvom både irritabel tyktarm (IBS) og leaky gut henviser til mave-tarm problemer, er de ikke det samme. Irritabel tyktarm er en funktionel mavelidelse, som forårsager mavesmerter, oppustethed og ændret afføringsmønster. Dette kan være diarré, forstoppelse eller begge dele. På den anden side refererer leaky gut til en tilstand, hvor tarmens permeabilitet er forhøjet. Dette tillader større molekyler at passere igennem tarmvæggen og ind i blodbanen. Mens symptomerne på IBS og leaky gut kan overlappe, er de to forhold ikke nødvendigvis forbundet.

Irritabel tyktarm kost

Kost kan spille en vigtig rolle i håndteringen af IBS-symptomer. Mange mennesker med IBS finder lindring ved at justere deres kost. En sådan tilpasning er FODMAP-diæten, som anbefales ofte til IBS-patienter. FODMAP'er er en gruppe kulhydrater, der kan være svære at fordøje for nogle mennesker. En anden metode er at øge indtaget af opløselige fibre, som kan findes i fødevarer som havre, bær og linser. Dette kan hjælpe med at regulere afføring. Det kan også være nyttigt at undgå udløsende fødevarer. Kaffe, alkohol, chokolade, krydret mad, mælkeprodukter og kulsyreholdige drikkevarer kan forværre symptomer for nogle. Desuden er det vigtigt at drikke rigeligt med vand for at hjælpe med at bevæge afføring gennem tarmene.

Irritabel tyktarm behandling

Der er flere måder at behandle irritabel tyktarm på. Ud over kostændringer, som allerede nævnt, er der forskellige medikamenter til rådighed, der kan hjælpe med at styre symptomerne. Dette kan inkludere antispasmodik, afføringsmidler, og anti-diarré midler. Stress er kendt for at forværre IBS-symptomer, så metoder til stresshåndtering som meditation, yoga og dyb vejrtrækning kan være hjælpsomme. Probiotika, som visse stammer af mælkesyrebakterier, kan også hjælpe med at balancere tarmbakterier og reducere symptomer.

Mælkesyrebakterier mod irritabel tyktarm

Mælkesyrebakterier, især Lactobacillus-stammer, er en type probiotika, der ofte anbefales til folk med IBS. Disse bakterier kan hjælpe med at genoprette tarmfloraens balance, hvilket kan bidrage til at reducere nogle af symptomerne forbundet med IBS. Det er dog vigtigt at bemærke, at virkningen af probiotika varierer fra person til person. Derfor er det vigtigt at konsultere en læge eller ernæringsekspert, før man begynder at tage probiotika.

Online Booking

/ Altid åbent

Få hjælp til dine smerter og få livsglæden tilbage

Behandlere med mange års erfaring

Fokus på tryghed og forståelse

Genfinde livskvaliteten

Alle behandlere er aut. osteopater eller studerende

Specialister i din sundhed

Mød vores dygtige
team af behandlere

Specialister i din sundhed

Mød vores dygtige
team af behandlere