Kost som gravid - Hvad er godt ?
Hvad må jeg spise under min graviditet og hvad med kosttilskud? Vi har forsøgt at samle så meget viden omkring dette emne, i dette blogindlæg.
Generelt omkring kosten
Hvad du indtager før, under og efter din graviditet har indflydelse på dit barn. Både på udviklingen af barnets nervesystem, arme og ben, mave-tarm, ja faktisk det hele. Det er derfor vigtigt at indtage nok af alt, men ikke for meget. Proteiner, kulhydrat, fedt, vitaminer og mineraler. Hvis ikke indtagelsen er tilstrækkelig, vil kroppen begynde at tage på dine egne lagre af ovenstående, for at kunne give dit barn nok næring. En smart mekanisme, men på sigt kan det have negative konsekvenser for dig selv.
Dette betyder at alt du indtager, kan transporteres til dit barn inde i livmoderen. Dette gælder både ilt, mikro og makronæringstoffer men også skadelige stoffer. Måden hvorpå dette sker, er via en tynd hinde som findes i placenta (læs: Moderkagen), men i deler ikke blod. Barnets kredsløb er sit eget. Føromtalte hinde i placenta er stor og et utrolig effektivt system, der gør at næringstoffer og affaldstoffer hurtigt og effektivt transporteres fra dig til barnet, men ligeledes fra barnet til dig. Derfor vil dit barn hurtigt påvirkes af de ting du indtager. Dette gælder også hvis du indtager alkohol, ryger eller indtager euforiserende stoffer.
Flere gravide har behov for at indtage forskellige kosttilskud, for at kunne opretholde en tilstrækkelig mængde for både dig selv og dit barn. Vi vil altid anbefale, at inden du påbegynder indtagelse af kosttilskud eller laver store kostmæssige ændringer, at kontakte egen læge.
MAD – KOSTRÅD
“Skal jeg spise for to?” – et spørgsmål vi ofte får. Kort fortalt – nej.
Dit behov for næring er større under en graviditet, men ikke dobbelt så stort.
Et estimat er ca. at dit energi indtag, såfremt du er normaltvægtig og opretholder dit fysiske aktivetsniveau, er ca. 100 kalorier mere dagligt i det første trimester, ca. 330 kalorier i det andet trimester og ca. 530 kalorier i det tredje trimester.
Ofte ses en tendens til, at man under sin graviditet reducerer sit fysiske aktivitetsniveau grundet smerter, ubehag m.m. Hvis du reducerer dit aktivitetsniveau, vil vi anbefale at dit kalorieindtag ligeledes reduceres, da overvægt kan have negative konsekvenser for dig og dit barn.
En sund og varierende kost er som tidligere nævnt essentielt og skal dække både dit og barnets behov.
Vi vil anbefale at du følger De Officielle Kostråd, også under din graviditet. Du skal være opmærksom på, at nogle fødevarer kan være skadelige for barnet, dette vil vi komme ind på senere.
De officielle kosttilskud fra Fødevarestyrelsen
1. Spis planterigt, varieret og ikke for meget
2. Spis flere grøntsager og frugt
3. Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
4. Spis mad med fuldkorn
5. Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
6. Spis mindre af det søde, salte og fede
7. Sluk tørsten i vand
Det er vigtigt at varierer sin kost. Dette gælder både proteinkilderne, kulhydrat og fedt. Sørg for at du ikke KUN spiser det samme igen og igen, men varierer og bliver kreativ. Dertil skal det siges, at i punkt 3, “spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk” menes det røde kød, så som vildt og oksekød. Kylling og kalkun er glimrende proteinkilder og essentielle for dig og dit barn og skal bestemt ikke undværes eller undgås.
Følgende fødevarer skal du være opmærksom på eller helt undgå
Fisk
- Frisk tun og maksimalt 1 dåse tun om ugen, gedde, helleflynder, sværdfisk, aborre, sandart, oliefisk (escolar), haj, rokke, toskelever, pil selv rejer og andre rejer, samt det mørke krabbekød
Alkohol
- Undgå alkohol når du forsøger at blive gravid, under hele graviditeten og i perioden hvor du ammer. Alkohol kan skade dit barn og hæmme udviklingen af knogler, nervesystemet m.m.
Kaffe, te, energidrik og sodavand
- Når du indtager koffein i enten kaffe, te, energidrik m.fl. Vil denne koffein passerer igennem moderkagen til dit barn. Dit foster har ikke mulighed for at nedbryde koffein som du har, hvilket gør at koffein kan påvirke dit barn. Vi anbefaler derfor at du helt dropper koffein, i perioden hvor du er gravid og i den første periode efter hvor du ammer. Dette gælder fra alle kilder, kaffe, energidrik, sodavand og flere former for te.
Lakrids
- Lakrids kan i større mængder give forhøjet blodtryk samt væskeansamlinger. Dette ses mere i salt og stærk lakrids end i den søde lakrids. Anbefalingen lyder derfor på maksimalt 50g lakridsslik om dagen for gravide
Lever
- Lever, levertran og paté er alle fødevarer der kan indholde store mængder af retinol, som kan være skadeligt for barnet. Leverpostej indeholder mindre mængder retinol, men det findes forsat heri. Derfor anbefaler man at du begrænser mængden af leverpostej
Kødpålæg og upasteuriseret mejeriprodukter
- Kødpålæg upasteuriseret mejerprodukter kan indholde bakterien listeria, som kan være skadelige for dit barn. Voksne bliver sjælendt alvorlig syge af den, men det kan dit barn blive. Begræns derfor mængden af kødpålæg, upasteuriseret mejeriprodukter og andet forarbejdet kød
Ingefær og rødbede – rå og som juice
- Det forsætter med at være en trend. Ingefær- og rødbedeshots, enten hver for sig, sammen eller med noget helt tredje tilsat. Om det har en direkte negativ effekt på fosteret er ikke til at vide. Men der synes at være en tendens, hvor på at større mængder ingefær, som vi typisk ser i shotsene, kan være skadeligt for fosteret. Dette er ikke gældende for rå ingefær, men dette skal forsat begrænses. Ligeledes er tilskud med ingefær noget der ikke anbefales.
Rødbedejuice og rødbedeshots kan indholde store mængder af et stof der hedder nitrat. Som med ingefær kan det ikke afvises, at det har en skadelig effekt på fosteret, da man ved at større mængder nitrat i blodet kan hæmme optagelsen af jod, som bruges i vores skjoldbruskkirtel.
Tang – og hvad med sushi?
- Nogle tangarter kan indholde store mængder af jod, som kan være skadelige for dig og dit barn. Men bare rolig, den tang der anvendes til sushi er ofte ikke et problem. Er du i tvivl ift.
Mad på dåse – alle former
- Dette område er mere omdiskuteret, men hellere gå med livrem og seler i dette tilfælde. Årsagen til dette er, at dåserne kan indholde et stof der hedder bisphenol (BPA), som kan være et hormonforstyrrende stof. Dette stof findes også i nogle former for plastik. Vælg derfor ALTID plastikbøtter hvor der står, at det er BPA-frit. Vi anbefaler derfor at du køber færdiglavet produkter der opbevares i glas frem for dåser. Dette gælder imens du er gravid, samt i perioden efter hvor du ammer.
Tobak og rygning
- Ja, den siger jo lidt sig selv. Rygning er skadeligt for dig og ligeledes dit barn. Dette gælder hele livet. Fra foster til voksen. Dette gælder ligeledes passivrygning, som du skal undgå helt.
Kosttilskud
Kosttilskud kan være en jungle. Nogle anbefaler X, andre Y, nogle siger denne dose og andre denne. Men hvad skal man gøre? Hvad er det “rigtige” at gøre?
Behovet for kosttilskud kan varierer under din graviditet og nogle kan være relevante i det første trimester, andre i det tredje. Det kan derfor være en god idé at få taget blodprøver reglmæssigt ved egen læge, så du hele tiden sikre at dine værdier er optimale for dig og dit barn
Vi anbefaler at du kontakter egen læge, inden du begynder at indtage kosttilskud. Dette gælder før, under og efter din graviditet. I det næste afsnit, har vi taget anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen og samlet for dig.
Vær opmærksom på, at det ikke er sikkert at denne dosering eller disse kosttilskud er den rigtige for netop dig.
Nedenstående er taget direkte fra Sundhedsstyrelsen og der er ikke redigeret i teksten.
Folsyre (Vitamin B9)
400 mikrogram folsyre dagligt fra graviditeten planlægges og 12 uger ind i graviditeten.
Folsyre nedsætter risikoen for, at barnet fødes med neuralrørsdefekt. Det er en sjælden lidelse, der giver misdannelser i hjernen, kraniet og rygmarven.
D-vitamin
10 mikrogram D-vitamin dagligt gennem hele graviditeten.
Kroppen har brug for D-vitamin til at optage og omsætte kalk. Det er vigtigt for barnets vækst og knogleudvikling og for dine tænder og knogler. Hvis moderen mangler D-vitamin under graviditeten, fødes barnet også med mangel på D-vitamin.
Jern
40 - 50 mg jern dagligt fra graviditetsuge 10.
Jerntilskuddet optages bedst, hvis det tages mellem måltiderne sammen med et glas frugt- eller grøntsagsjuice. Jern bruges bl.a. til dannelse af røde blodlegemer.
Kalk
500 mg calcium dagligt gennem hele graviditeten.
Kalktilskuddet kan udelades, hvis du spiser mejeriprodukter svarende til 250-300 ml mælk og mælkeprodukt og 20 g ost (1 skive) dagligt, eller 350-400 ml mælk eller mælkeprodukt, hvis du ikke spiser ost. Kalk har betydning for barnets og dine knogler.
Online Booking
/ Altid åbent
Få hjælp til dine smerter og få livsglæden tilbage
Behandlere med mange års erfaring
Behandlere med mange års erfaring
Fokus på tryghed og forståelse
Fokus på tryghed og forståelse
Genfinde livskvaliteten
Genfinde livskvaliteten
Alle behandlere er aut. osteopater eller studerende
Alle behandlere er aut. osteopater eller studerende
Klinikker
Teamet
SpecHealth – Vi specialiserer os i dit helbred
© SpecHealth ApS har flere klinikker under CVR: DK-43254766
Klinikker
Teamet
SpecHealth – Vi specialiserer os i dit helbred
© SpecHealth ApS har flere klinikker under
CVR: DK-43254766
Klinikker
Teamet
SpecHealth – Vi specialiserer os i dit helbred
© SpecHealth ApS har flere klinikker under CVR: DK-43254766