Hjernerystelse og sportsskader

Kan hjernerystelse giver problemer senere hen og hvad gør jeg, efter jeg har slået hovedet?

Hvad er hjernerystelse?

Hjernerystelse (læs: Commotio Cerebri) defineres som "En hjernerystelse er en skade på hjernen, der resulterer i midlertidigt tab af normal hjernefunktion." Hjernerystelsen kan komme efter hovedtraume, enten af større eller mindre intensitet. Hyppige årsager er kontakt sport, trafikuheld, fald eller påkørsler. Listen er ikke fyldestgørende, og man kan få hovedtraumer i mange situationer.

De hyppigste symptomer på hjernerystelse:
 • Hovedpine

 • Svimmelhed

 • Udmattelse

 • Irritabilitet eller anden kognitiv påvirkning

 • Søvnforsyttelser

 • Koncentrationsbesvær

 • Nedsat hukommelse

 • Øget lyd- og/eller lysfølsomhed

 • Smerter i nakken og/eller nedsat bevægelse af nakken

Omkring 90% af alle symptomerne af en hjernerystelse forsvinder inden for 10 - 14 dage. De sidste 10% kan være længerevarende og tage måneder og endda år. Såfremt at symptomerne er til stede i længere end 3 uger, kan den funktionelle diagnose "Post-Commotio-Syndrom" (PCS) stilles. Ofte oplever folk i denne periode en påvirkning af deres hukommelse, indlæring og nedsat overskud til eksempelvis sociale arrangementer. Da der ikke er fælles diagnosekrav til netop PCS, stilles diagnosen ud fra hvilke symptomer du oplever, din sygdomshistorie samt enkelte kliniske test.

Hvad kan jeg selv gøre?

Her er nogle af de råd, som vi plejer at give.
 • Undgå for meget telefon, computer og lignende.

 • Reducer dit generelle aktivitetsniveau i den første uges tid. Giv kroppen mulighed for at hele.

 • Langsom opstart af træning, uden at du forværre dine symptomer. Såfremt du kan mærke en forværring, reduceres dit aktivitetsniveau igen til et passende niveau.

 • Brug eventuelt solbriller, hvis lyset irriterer dig, selvom det er overskyet.

 • Lyt til din krop. Vi er alle sammen forskellige, og det kan være meget individuelt, hvad der virker bedst for den enkelte.

 • Kontakt autoriseret sundhedspersonale som din egen læge eller osteopat, hvis symptomerne ikke er reduceret betydeligt inden for en uge.

Hvordan kan PCS påvirke min sport og træning?

PCS kan være med til at reducere din balance, ændre reaktionstiden når du dyrker sport samt gøre, at du sover dårligere og derved ligeledes restituere dårligere. Hos SpecHealth anvender vi ofte VOR (vestibulo-ocular-reflex) test sammen med koordination og test af blandt andet balancen, for at se, om din krop er klar til at genoptage træningen eller arbejdet. Dine symptomer kan sagtens være aftaget, så du ikke længere har hovedpine, kvalme eller måske søvnbesvær. Ved en VOR test skal flere af de nerver, der styrer din balance samt koordinationen og aktivering af muskulaturen der styrer dine øjne, spille sammen. Hvis denne test er positiv ved påvirkning af dine øjne, kvalme eller lignende, anbefaler vi ikke, at du vender tilbage til din træning.

Hvad er vores erfaringer med PCS?

Hos SpecHealth møder vi mange mennesker med PCS både uger, men også mange år, efter hovedtraumet. Vi behandler ofte disse personer over en længere periode, da såfremt symptomerne er meget intense, skal systemet have tid til at hele efter en behandling. Behandlingen er meget individuel, selvom at den kranio-sakrale osteopati er en fællesnævner for alle. Dette skyldes, at vi har utrolig god erfaring med netop den kranio-sakrale osteopati til eksempelvis PCS, men også hovedpine og migræne som ikke er kommet efter hovedtraume. Dertil anbefaler vi altid, at klienten taler med egen læge samt overvejer samsynstræning.

Online Booking

/ Altid åbent

Få hjælp til dine smerter og få livsglæden tilbage

Behandlere med mange års erfaring

Fokus på tryghed og forståelse

Genfinde livskvaliteten

Alle behandlere er aut. osteopater eller studerende

Specialister i din sundhed

Mød vores dygtige
team af behandlere

Specialister i din sundhed

Mød vores dygtige
team af behandlere